Rengöring av silver

Allt silver mörknar med tiden, det är faktiskt ett kännetecken för silver med hög silverhalt. Silver reagerar på svavelväte och syre som finns i luften, på huden, tyger, plaster, gummi, cigarettrök, parfym och vissa hudkrämer. Oxidationen är oundviklig men är lätt att åtgärda.

Skippa starka kemikalier och rengör dina silversmycken med hjälp av gamla husmorsknep. Bakpulver, aluminiumfolie och hett vatten blir rena trolleriet.  

Gör så här:

  • Lägg aluminiumfolie i botten på en balja eller större form. Strö över lite bakpulver.
  • Där placerar du de föremål av silver eller koppar som du vill rengöra.
  • Täck med mera bakpulver.
  • Häll över kokhett vatten. Bli inte förskräckt när det börjar bubbla, det är karbonaten som avger kolsyra när den förenas med vatten.
  • Vänta tills vattnet har svalnat. Lyft upp de nu rena föremålen och skölj dem med vatten.
  • Torka smycket helt torrt med en bomullstrasa och sedan putsa upp smyckets glans med en silverputsduk.

Självklart går denna metod inte att använda om smycket i dess design har en svart framkallad oxidering i t ex botten av smycket. I detta fall rekommenderar vi att rengöra med diskmedel.


Rengör med diskmedel
Vill du snabbt göra rent dina silversmycken så går det bra att använda diskmedel. Ta några droppar diskmedel i handen samt några droppar vatten och löddra upp blandningen. Låt smycket få bada i blandningen. Skölj sedan av smycket under rinnande vatten, för att sedan torka smycket helt torrt med en bomullstrasa och använd sedan en silverputsduk för att få upp glansen. 

Viktigt om du vill hålla dina silversmycken fina länge
Förvara dina silversmycken åtskilda varandra, t ex i separata tygpåsar (som medföljer när du köper ett smycke från Truly Me). Detta för att smyckena inte ska skava mot varandra och påskynda oxidering.

Vad är sterlingsilver?
Silver är faktiskt en av de mest använda metaller i världen. Den är mycket mjuk i sitt renaste tillstånd (100%). Det är därför silver generellt är legerad/blandad med en annan metall, vanligtvis koppar. Men för att kunna anses som äkta silver måste det innehålla 92,5% silver. Det är 92,5% silver som kallas för sterlingsilver.

Sterlingsilver är det silver som vanligtvis används till smyckestillverkning. Sterlingsilver är vitare och är mjukare att arbeta med än 83% silver, som används till bruksföremål exempelvis silverbestick.

Guiden är från denna blog